Monday, July 26, 2021

Италия в сърцето: Пътуване из Пулия и градовете около Бари

 


Защото Италия винаги е добра идея, една вечер решихме да вземем два билета за няколко дни почивка, която усещахме, че ни е много нужна. Избрахме Бари, защото областта Пулия, в която се намира градът, е една от най-живописните области в Италия, за която казват, че пази истинските традиции на италианската култура от тази местност. В следващите редове ще ви разкажа за това как организирахме нашето пътуване и ще се радвам, ако текстът ви помогне при планирането на вашето трипче из прекрасната Пулия. Ще се постарая да отговоря на всички въпроси, кои то получих в Инстаграм по темата, но в случай, че пропусна нещо, не се притеснявайте да ми DM-нете с въпрос/и. :)


Къде отседнахме?

Полетът ни с Ryanair беше директно до Бари - столица на региона Пулия. За да избегнем неколкократно опаковане на багажи и check-in на нови места през няколко дни, решихме Бари да бъде като пристан, към който да се връщаме всеки ден, независимо от това кой град или местност решим да посетим през деня. Самият Бари предлага най-голямо разнообразие откъм преживявания, както и много приятна смесица между вековни традиции и техния модерен прочит.

В случай, че сте без кола, бих препоръчала да отседнете в стария град на Бари, където сред лабиринта от тесни учички, ще се натъкнете на щандове с плодове и прясна риба, цветни рисунки и симпатични италиански баби, широко отворили вратите на домовете си докато готвят паста, сгъват пране, гледат сериали или пък просто стоят на столчета пред домовете си, събрали цялата фамилия и сформирали шумна седянка, която като нищо може да объркате със заведение. И като споменах заведенията... в стария град именно ще откриете и най-вкусната традиционна храна, която в повечето случаи се приготвя от баби, лели и майки на същото това семейството, което държи заведението. За почитателите на морската храна, Бари е раят!

В случай че сте с кола, бих ви посъветвала да отседнете в района около Централна гара (Bari Centrale) - новият център на града, който се намира на не повече от 15 минути разходка от Стария град. Причината за това, е че в Стария град автомобилите не са позволени, освен ако не зареждат заведения, а живеещите там се предвижват основно със скутери. How Italian, I know ;)


Какво посетихме?

Вярвам, че в това отношение нещата са силно персонални в зависимост от това какви приоритети поставяте на пътуването си. Мнозина посещават Бари и Пулия само заради плажовете и гмуркането. Ние обаче решихме да го съчетаем с разглеждането на няколко близки градчета, на чиято красота не успяхме да устоим още при планирането на пътуването ни. Освен самия Бари, ние си избрахме Остуни, Алберобело, Локоротондо, Полиняно а Маре и Монополи. 

Организирахме времето си по следния начин. 

Първият ден на пристигането ни посветихме изцяло на Бари като се разходихме из града, а следобед дори отидохме на плаж. 


Бари, юли 2021

Вторият ден отредихме на Остуни - Белият град на Пулия. Искахме да му се насладим без да бързаме. Затова денят премина в лежерни разходки по стръмните улички, хапване на вкусна храна, студени коктейли и чести спирания край стените на града, откъдето се разкрива разкошна гледка към километрични градини с маслинови дръвчета, които отвеждат към морето. 


Остуни, юли 2021


Третият ден оставихме за Алберобело и прочитуте къщички трули, като решихме да включим в плана за деня и посещение на Локоротондо, който е само на 15 минути от Алберобело. Силно ви съветвам да обмислите подобен план, тъй като половин ден е предостатъчен за малко градче като Алберобело, а Локородонто е приказно разкошен и далеч не толкова населен с туристи. Именно в Локоротондо се натъкнахме и на ресторантчето ai Tre Santi, където хапнахме и най-вкусната храна за цялото ни пътуване. А летвата е висока, повярвайте ми!

Алберобело, юли 2021

Локоротондо, юли 2021

Четвъртият ден посветихме на плажовете около Полиняно а Маре, като разбира се, се разходихме и из самия град. Бих ви посъветвала да пропуснете целодневно плажуване на Lama Monachile - популярния плаж измежду скалите на Полиняно. Макар че е много красив, плажът е малък и пренаселен от туристи. Тъй като с Цонко си бяхме обещали да плуваме измежду скалите на Полиняно, слязохме до плажа само за 20-тина минути. Въпреки че беше преди обед, нямаше почти никакво място дори да си оставиш хавлията. След това се насочихме към близките до Полиняно плажове и прекарахме остатъка от деня сред тюркоазено сини води и ситен пясък.


Полиняно а Маре, юли 2021

Петият ден запазихме за приказния Монополи, където закусвахме. А след като се разходихме из града, взехме пица от една страхотна пекарна и се отправихме до един близък  плаж, на който прекарахме остатъка от деня. 


Монополи, юли 2021


През шестия ден, когато ни беше и полетът за обратно, останахме на плажа в Бари, а след това още с пясък по кожата, се отправихме към летището. 

Всяка вечер се прибирахме в Бари за вечеря, която след това съчетавахме с бира на площада на стария град, където се събира почти целия град на малки и големи групички от млади и възрастни, или коктейли/бири/текили в някое интересно барче.


Как се придвижвахме?

За да пътуваме между градовете бяхме решили да съчетаем влакове и автобуси с rent-a-car. За посещението на всички градове около Бари, можете без проблем да разчитате на транспорта - влакове или автобуси (в зависимост от дестинацията), които са много на често, а билетите са на стойност между 3 и 10 евро. Тъй като не ни се искаше постоянно да мислим за паркинги и зони, ние решихме да вземем кола за два от дните. Остуни, Алберобело и Локоротондо посетихме с влакове. За Полиняно а Маре и Монополи бяхме взели rent-a-car. Причината е, че ако градовете са напълно достъпни с публичен транспорт, то за да достигнете до хубавите плажове, определено имате нужда от кола.

Ние наехме от Rent-a-car Italy, тъй като условията там бяха най-добри и останахме много доволни. Хората бяха много мили и кооперативни. Важен дисклеймър е, че ако не разполагате с кредитна карта, а само с дебитна, преди пътуването ви трябва да се обадите на телефона за връзка и да ги предупредите. Това, което ще ви посъветват да направите, е да заплатите колата още при резервирането й от България, вместо при взимането й от офиса на Rent-a-car Italy. Така ще избегнете такса от 50 евро за междубанкови преводи на място.

Относно паркирането - градовете са разделени на зони като таксите навсякъде са различни. Например в Бари цената е 2 евро за час, а в Монополи - 1 евро за час. На повечето места зоната е от 8ч. до 20ч, но в някои градове зоните имат нещо като почивно време - няколко часа през деня, в които няма нужда да плащате. Важно е да оглеждате табелките в областта, в която сте паркирали и да имате предвид, че заплащането става през автомат, а не с СМС-и както при нас. Така че хубаво трябва да прецените времето, което ще ви бъде нужно. В градовете, както и около плажовете има и охраняеми паркинги, които са с различни тарифи в зависимост от локацията.

На море в Пулия?

Регионът Пулия е заобиколен от прекрасни плажове и неустоими тюркоазено сини води. Затова и плажовете бяха важна част от пътуването ни, тъй като целяхме баланс между туризъм и почивка. При пътуването си е важно да проучите предварително плажовете, които искате да посетите, и да сте сигурни, че отговарят на представите ви. Много от плажовете са изцяло скалисти, други са каменни, трети - с пясъчна ивица. Заедно с това е хубави да прецените дали предпочитате да поещавате частни плажове или обществени такива.

При частните плажове цената на чадър с два шезлонга е около 50 евро като това не включва бар обслужване, питиета или храна. За съжеление, на тези места цените за вода, чаша вино, панини, джелато или каквото и да било са доста по-високи от стандартните. А в повечето случаи само на няколко метра от платената зона има обществен плаж, в близост до които има някое барче или малко магазинче с всичко нужно. Ние лично решихме да си спестим този разход и си изкарахме страхотно! В случай че планирате пътуването си, имайте предвид, че Google Maps показва кои са частните и кои обществените плажове, както и до кои частни плажове има свободна зона. 

Аз лично препоръчвам свободната зона вдясно от Torre Enganzia Beach в близост до Полиняно и Монополи. А също така малкият и страшно красив залив в ляво от Lido Azzuro в близост до Монополи. Ако сте в някои от пристанищните градове, задължително проверете и градския плаж там. Този в Бари, например, е страхотен!

От частните плажове тези, които не посетихме, но ми направиха силно впечатление, са Marza, La Palme Beach Club и Tamerici Beach.

Какви документи ни бяха нужни?

За съжаление, пътуването вече далеч не е същата песен, която беше преди, когато купувахме самолетен билет и единственото ни притеснение беше дали ще се вместим в позволеното количество багаж. Предвид противоепидемичните мерки, документите, от които имате нужда за пътувне до Бари, регион Пулия, са:
- Негативен антигенен или PCR тест / Ваксинационен сертификат
- Passenger Locator Form (PLF) за Италия
- Self declaration form за Италия
- Regional Self-report form (която важи само за регион Пулия)

Хареса ли ни?

Да! Да, да, да! Ние с Цонко си носим италиански души и цялата пресилена драматичост на всяо едно нещо ни е безкрайно симпатична. Даваме червена точка на италианците за това, че макар да са родили Ферарито, не са се научили да изпозлват мигачи. Но не им се сърдим, защото въпреки това всичко беше наред. Като цяло ни беше такъв кеф, че нито гледахме часовник, нито бързахме за някъде, нито мислехме за връщане. Даже бяхме на косъм да си останем там. Имахме цял план за това. Може би някой ден ще го сбъднем!

П.С.
Записвам го тук, но знам, че няма да го забравя. 17 юли 2021г. беше велик ден!

Обич за вас! 

1 comment:

  1. Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

    Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

    Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

    Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
    * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
    * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
    * Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
    * Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
    * Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
    * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
    * Просто онлайн приложение.
    * Персонализирано ръководство и опит.
    * Без скрити такси

    Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

    За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
    Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

    ReplyDelete

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava