Monday, May 21, 2018

Израел, ти си красив!


Искам да видя целия свят. Да го обходя, да го опозная. Да открия всяка част от себе си във всяка част от него. Да видя местата, за които мечтая, да видя такива, за които никога не съм чувала, но и тези, от които се страхувам. Да науча обичаите на различните народи, да напълня душата си с простор, безвремие, безкрайност. Това искам повече от всичко! И то ще стане, малко по малко ще го обиколя - моя свят, както аз го виждам и какъвто мен ме влече. И след това завинаги ще обичам с добри приятели да си разказваме историите на нашите пътувания. Какво ни е впечатлило и защо едно място ще остане в сърцата ни. 

Такъв е този пост.
Много пъти съм те срещала с хора, които ме вдъхновяват или имат истории, които трябва да разкажат. Този пост не е мой. Той е на Милена.

Милена е един от най-скъпите ми приятели, има от онези широки сърца, които не могат да се примирят с това да стоят на едно място, трябва да дишат, да се извисяват, кацат и издигат отново. Съвсем скоро сърцето й кацна от Израел обратно тук - само няколко дни преди името на тази красива сама по себе си страна да се прочуе в цяла Европа заради спечелването на Евровизия. Днес Милена ще ти разкаже за Израел - така както са го видели очите и обектива й.

---

Израел си заслужава! Затова ще ти представя кратък разказ за престоя си и нещо като наръчник с полезни съвети, които да следваш, ако някога попаднеш в тази така прекрасна сама за себе си страна...

Края на Април там вече е лято, с температури до около 30 градуса. И бонус малко по-висока влажност. Та, не се стеснявай да си приготвиш летни дрехи, хората с различни религии там са толерантни към всички. Вече бяха открили сезона и на сърфинга.


Кацайки на летището в Тел Авив, което оказа се, не е никак малко, се приготви за около поне час-два в чакане на опашки, причинени от многото туристи и обстойни разговори и проверки от страна на хората, контролиращи целия този поток.
Първото, което ще забележиш в града, ако си малко по-наблюдателен, са хората стоящи на случайни оживени места с автомати. Да, първоначално е стряскащо, после разбираш, че те всъщност са напълно нормални жители, носещи сигурност на останалите. Спокойно можеш да спреш и да ги попиташ на къде да поемеш. По гарите ще се сблъскаш с големи групи мъже и жени в униформи – да, в Израел и жените постъпват в армията. Първоначално това е по-фрапиращото в обстановката на града.

Тук тези военни си имаха тяхно местенце насред площад в Йерусалим, между различните квартали

Тел Авив е разделен на две – образно казано. Старата част на града е палестинска – Яфо. Сградите са еднотипни. По улиците е по-мръсно от обичайното. Хората са малко по-консервативни. Някак бързо се досещаш, че страната е във война с всичките си съседки. И все пак в тази част размирици няма. Трите религии живеят в пълно разбирателство, дори изглеждат щастливи.


Новата част си е направо космополитна. Страхотна плажна ивица – огромна, широка, с палми. Напомня на онези снимки от Калифорния, на които, сигурна съм, всеки е попадал и му се е искало да е на подобно място. Та, ден за плаж – задължително! Сградите са видимо по-модерни. Има много лъскави хотели. Пълен контраст. Тъй като се поинтересувах от не толкова дългата история на страната и исках да знам повече за този контраст и различния начин на живот в града, попаднах на интересно четиво, обясняващо всичко. Книгата е „White city, black city. Check it!

А тук е преходът между двете части – мостът.

И на двете места има предостатъчно обекти, които да посетиш като турист. Красиви паркове, арт музеи, cosy ресторантчета на брега, стари сгради с история и, разбира се, интересни храмове. Не пропускай и огромните пазари - задължително ги сложи в to do листа си! Заслужават си. За един подобен пазар си отдели минимум 2 часа, за да го обходиш спокойно. Ще откриеш всичко – от подправки и плодове, до дрехи, сувенири...


По-долу ще ти препоръчам конкретни места в града, на които да отделиш внимание.
Аз лично отделих ден от престоя си и за организирано групово посещение на Йерусалим. Не си представях да ида в Израел и да не посетя тези земи. Жената, която ни развеждаше и обясняваше, беше повече от подробна. Отивайки там, ще чуеш на кратко всички религиозни притчи, които са ти попадали някога, а в същото време ще си точно на споменатите в тях места. Ще извървиш част от пътя, който е изминал Христос с кръста. Ще спираш на всички места, където е срещал свои ученици, както и майка си, а също така - мястото, където за пръв път е паднал с кръста. Разбира се, по тълпата ще се ориентираш къде е и гробът му. Под олтара на известна църква. Целият град има особена енергия. На стената на плача можеш да оставиш между големите каменни плочи своето желание, да допреш длани до стената и да се помолиш. 

В градината на църквата на всички вярващиАll Nations Church

All Nations Church – изклщчително красиво изрисувана отвътре и доста величествена отвън.

Church of the Holy Sepulchre – където е и погребан Иисус

Панорамна гледка към Йерусалим
Church of the Holy Sepulchre

Така се обелязват всички поредни спирки на Христос по време на прехода му с кръста в стария Йерусалим.

Via Dolorosa в буквален смисъл е „Път на болката“

Стената на плача

Йерусалим е разделен на квартали според религиозната принадлежност. Т.е. има храмове за всички вярващи. Арабският квартал е изключително шарен и екзотичен. Той изглежда като безкраен пазар - с магазинчета и сергии, кафенета. Земята, стените.. всичко е покрито с плочи. Бели и много скъпи. Особено в еврейската част. Там пък се натъкнахме на еврейските училища, типичните местни с костюми и определен вид прически. За мен лично - нещо, което бях виждала само по филмите. Стаята на Тайната вечеря също е място достъпно за туристите.

Части от арабския квартал

По улиците на еврейската част

Заминавайки, нямах определена нагласа, Единствено знаех, че отивам на място много различно от посещаваните до момента от мен места. И си заслужаваше отделеното време и внимание, дори без да го бях проучила предварително, което обаче съветвам ти да направиш. Всички места носят много силна енергия, която няма как да не усетиш. През цялото време докато обикаляш в главата ти се редят въпроси от рода на: Как живеят тези хора, все още воюващи на места?; Как са успели да постигнат разбирателство помежду си и то въпреки големите различия? ; Какво ги прави щастливи? ...

Сега идва вероятно по-полезната част от този текст. Оставям съвети и препоръки за всеки, които има желание да поеме в посока Израел. 

Още със снижаването на самолета, преди кацане, надникни през прозореца. Ще видиш голяма пустиня, която може би от птичи поглед е по-впечатляваща. Ако искаш да я посетиш си резервирай посещението предварително, още в България. Това важи и за екскурзиите до Мъртво море и други известни дестинации в близост до Тел Авив.

Кухнята им е добра. Може да опиташ Шакшука – нещо традиционно за закуска при тях. Хумусът им е уникален – най-хубавият, който съм опитвала. Шницел Лафа – нещо тип бурито, но не точно. Шаварма също е нещо типично от кухнята им. За баклавата си знаеш. Яйцата присъстват доста в ястията им. Aroma добра отбивка за кафе и вид закуска, която е част от верига кафенета почти навсякъде в Тел Авив. Има добри ресторанти и за морска храна около крайбрежната ивица до пристанището на Яфо.


Кафето е скъпо, съжалявам да ти го съобщя, но си е така. Ако си чувал някога, че стандартът на живот там е завишен – така е. И все пак не е нещо фрапиращо. Паричната единица е шекел, но приемат и долари на повечето места. Също, при тях няма сума със стотинки, всичко си е с кръгла стойност.

На големите пазари трябва да се пазариш за всяко възможно нещо. На малко места има сложени цени, а и да има - винаги може да опитате да се договорите за по-изгодно. Странна практика, но на някои им се получава, особено ако искаш да вземеш много подаръци обратно към България. Shuк Hacarmel e името на големия пазар в Тел Авив. Има си и мол за по-свенливите. 


- Shalom e дума, която ще чуваш за здравей и чао. Означава също и мир.
- В Яфо – старата част на Тел Авив, има много котки. Така и не разбрах защо.
- В Йерусалим носи със себе си шал или връхна дреха. Раменете ии трябва да са покрити.
- От петък залез слънце до събота залез слънце евреите имат празник. Транспортът не се движи по разписание. На повечето обекти не е позволено и да се снима в този ден. Не карат коли. Но пък сексът в събота си е нещо като традиция, поне така сподели местен жител :D - Седмицата започва в неделя, т.е. петък е почивен.
- Освен, че писането им върви от дясно на ляво, така се разгръщат вестниците и списанията. Тоест задната корица всъщност е предна. 
- Чекирайки билетчето си по гарите – трябва да преминеш отляво. Това беше досадно!
- Говорят сравнително добре английски, или поне достатъчно, за да ви помогнат някак при необходимост. Знаят доста неща за България също.
- Не хващай случайни таксита – бих препоръчала да си изтеглиш Get taxi. Интернет има почти навсякъде в новата част на града – включително на големите улици.
- Никой не чака по опашки от местните. Всеки се бута. Ти също не чакай реда си търпеливо, защото може никога да не дойде.
- Ако не откриваш място за отсядане, ще ти препоръчам двама много любезни домакина, отдаващи етаж от апартамента си в Яфо. Непосредствено до спирки и всичко необходимо. И на страхотна цена! Ако имаш нужда от помощ за това, може да ми пишеш в Instagram - @milena_blagoeva

Част от уютния дом, където бяхме отседнали.

- При недобри обстоятелства може да чуеш сирени – тогава имай предвид, че имаш между 15 и 60 секунди да се скриеш в заслон. Всяка сграда има такъв. Ако не успееш, е прието да се скриеш някъде и да покриеш главата си с нещо. Ако си с кола или друг транспорт в движение – спираш и лягаш на земята. Но това е в изключителни ситуации, в момента районът е спокоен и сигурен.


И като че ли това са основните неща, за да ти е по-комфортно като за начало. Бързо се привиква. После, искаш не искаш, се нареждаш на опашката на летището, вече без да се буташ.

P.s. В Istagram може да откриете интересни „профили“ на града. Доста са полезни за откриването на различни локации и обекти. А също така и интересни места за добри кадри! ;)

Надявам се Израел да ви е харесал толкова, колкото и на мен, а също така - да съм била полезна! До скоро! :)
-Милена

Photo Credit: Milena personal archive

Follow Games of Fashion on:
FACEBOOK // INSTAGRAM

1 comment:

  1. Beautiful photos of Milena. Isreal looks amazing! Thank you for sharing this travel post about Isreal. I've always wanted to visit Tel Aviv and Jerusalem. I even tried to learn Hebrew once. I would love to visit Isreal, it's such a beautiful country.

    ReplyDelete

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava