Tuesday, March 29, 2016

10+1 Tips for Travelers (with bad orientation :D)



Тези от вас, които ме познават по-добре, знаят колко неориентирана съм, щом става въпрос за посоки, карти и т.н. Все още използвам GPS и Google Maps за да се подсетя как да стигна до места, където вече и без това съм била… Но това не е от значение сега. По-важното е следното: Щом се губя все още в София, как тогава се предполага да се оправя в друга държава, чиито език не говоря (не че се налага де… английския си е достатъчен почти навсякъде) и то без (повтарям – БЕЗ) интернет и телефон, защото винаги забравям за си активирам роуминга и да заявя интернет, когато пътувам за някъде?


И като се има предвид колко натоварена беше седмицата преди да замина за Германия, подразбира се, че и този път отидох напълно неподготвена. По принцип Деян (гаджето) ми е ориентир навсякъде. Той е от хората с вроден компас и карта (горе-долу като Криси). Обикновено ходя след него и снимам това-онова, заглеждам се в сградите, хората и т.н. Само че имаше един ден, в който той беше зает и трябваше да се оправям сама. Тук пояснявам, че за мен и софийско метро (и целите му две! линии) могат да бъдат объркващи, да не говорим за това в Хановер и неговите  15.. примерно! Добре, признавам, че до известна степен познавам града и това ми беше доста полезно. Оказа се, че макар и да се изгубих веднъж, си изкарах адски готино! Нещо повече – изкарах си страхотно! Така се роди идеята за този пост!
 
Съвети от първа ръка за това какво може да правите в непознат град (в Германия или другаде); Някои неща, които да избегнете, за да ви бъде по-лек живота :D и някои, които задължително си струва да направите! Един своеобразен гид по оцеляване и добро прекарване за всеки, който като мен истински обича да странства, но ориентацията му все го подвежда :D
 
Хаха, надявам се да ви хареса!
 
#1
 Никога! Ама никога не пускайте в автомат за билети за метро банкнота от 20€! Рестото е винаги и само на монети! Така може да се окаже, че вие сте решили да сте в Light Mode, но върнатите на 1 евро и 50 цента половин килограм монети да ви провалят плановете. :D И като говорим за монети, това ме навежда на следващия съвет…


#2
 Винаги дръжте някакви дребни в джоба си за тоалетна! Оказа се, че ако застанеш пред автомата за тоалетна и тепърва започнеш да ровиш из раницата си, на редичката зад теб ще се чуват безкрайни въздишания :D
 
#3
 Номер 3 засяга тези от нас, които имат проблем с ориентацията. В много градове има разноцветни линии, които бележат пътя през всички забележителности. Те на свой ред са означени с номера. Така ако следвате въпросната линия можете да обиколите всички задължителни забележителности без да пропуснете нито една и да научите подробности за всяка от тях от книжките с обяснения, които са на разположение в информационните туристически центрове във всеки град. Ако обаче сте сами и искате да се разходите из града, добра идея е да държите линията под око (обикновено тя е в ярък цвят. В Хановер е червена) Така дори и да се отклоните леко, ако я потърсите и тръгнете по нея, бързо може да се озовете до познато място. Най-малко ще ви отведе до въпросния туристически информационен център, където някой услужливо ще ви помогне.

(В Хановер под #20 се намират емблематичните за града скулптури Nanas)

(Nanas са красиви и цветни произведения на изкуството, които няма как да не привлекат вниманието! Идеята е страхотна, защото чрез тях френската скулптурка Niki de Saint Phalle възхвалява жените с извивки)
 
#4
 Ако все пак се загубите, не се паникьосвайте! Отидете до най-близкия хотел, който ви попадне, и помолете за карта на града. В абсолютно всеки един хотел/мотел/хостел има такива. В повечето случаи картите се намират на рецепциите, но ако там няма – попитайте. Безплатни са и могат да ви бъдат доста полезни, защото съдържат и списък със забележителности. 

(Отбихме се и до Лондон :D)
 
#5
 В Германия (и другаде) Wi-fi-я е доста по-различен от този в България. В повечето случаи, за да използвате Wifi трябва да регистрирате имейл (тоест после да получавате информационни бюлетини на език, който не говорите), телефонен номер в дадената страна (с който не разполагате) или да се отбележите от въпросното място с Wifi във Facebook като по този начин това място се рекламира чрез вашия профил. Мен лично не ме устройва нито един от вариантите. Затова преди да седнете в някое сладурско кафене с идеята да използвате интернета, няма нищо лошо в това да попитате момичето/момчето на бара дали за услугата е нужда някаква допълнителна регистрация или мрежата е отворена. Този съвет е главно поради факта, че в градовете с много млади хора (като Хановер, който е университетски град с доста студенти) заведения като Starbucks са претъпкани!


#6
 Усмихвайте се! Не се движете по улиците със сковано изражение и притеснение, че някой ще ви попита нещо и няма да го разберете. Усмихвайте се на всичко приятно, което виждате! Майка с дете и най-сладкото бебе ретрийвър, група улични танцьори, отрупан с цветя магазин и т.н. Ако настроението около вас е положително, хората също ще бъдат! 

(Една от най-любимите ми улички!)
 
#7
 Ако решите, че ви се хапва нещо (а след цял ден обикаляне това е неизбежно) в никакъв случай не се завирайте в Burger King, McDonalds, KFC или подобна масова простотия! Не че имам против тези вериги за хранене, но тях можем и в България да си ги ядем. Вместо това потърсете място, от което може да си вземете нещо традиционно за страната, в която се намирате. Нали говорим за New Experience! Когато съм в Германия за мен това е Leberkӓse. Силно препоръчвам!!!

(По усмивката си личи, че това е въпросното Leberkase :D)
 
#8
 Tourist Shopping! Внимание! Само сами! Никой мъж не обича да го мъкнат напред-назад по магазините. Пътуването в други страни е моментът да се докопате до нещата на всички онези най-любими брандове, които обаче не са представени в България. Ако решите да пазарувате, добре е да имате някакъв определен още преди да тръгнете от България бюджет, който в никакъв случай да не превишавате! В противен случай рискувате бързо да останете без финанси, а това може да провали пътуването…

(Гледката от четириетажния магазин на H&M на Kröpcke)
 
#9
  Общуването с хората е задължително! Това че не говорите езика им не е извинение. Само чрез заобикалящите го души човек истински може да опознае една страна. Забележителностите далеч не са достатъчни.
 
#10
 Снимайте всичко, което ви впечатли! Голяма грешка на много туристи е да вадят камерите само когато наближи някоя забележителност. Хората по улиците и стила им, музикантите, заведенията, градините, парковете са още по-интригуващи. Затова запечатвайте всичко, което ви направи впечатление. В природата на човек е с времето да забравя някой неща, но чрез снимките спомените могат да живеят вечно!



Бонус +1 Не се страхувайте да се изгубите! Някои от най-хубавите места открих точно така! 



И така! Това е моя личен списък, създаден на базата в по-голямата си част на един ден прекаран сама из улиците на Хановер и допълнен от още доста други пътувания. Вярвам обаче, че тези 10+1 съвета важат за всеки и навсякъде! 

Ще се радвам да разбера дали съм ви била полезна, дали имате опит с някоя от 10-те точки и по-важното – има ли нещо, което вие бихте добавили към този списък?

Пожелавам ви страхотен ден!:)


Follow Games of Fashion on:

2 comments:

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava