Tuesday, August 24, 2021

Шах!

Преди няколко дни ми попадна историята на Елизабет Холмс - създателката на Theranos. Накратко, Theranos е вече ликвидирана компания с фокус върху здравните технологии като основната им дейност е била в посока развитие на метод за получаване на пълни кръвни изследвания, способни да идентифицират вътрешни заболявания и усложнения, използвайки изключително малко количество кръв - не повече от няколко капки, взети от убождане с игла по върха на пръста. В един момент компанията дори стига до там да твърди, че една единствена капка кръв е напълно достатъчна. Революционният и новаторски метод на старт ъп-а набира изключителна популярност. А целенасочена и отлично фокусирана ПР кампания събужда интереса на редица инвеститори. Водени от надеждата да бъдат част от технологичното откритие, което ще промени света (само с една капка кръв), към сметката на Елизабет Холмс и нейния многообещаващ Theranos се насочват милиони долари! Без нито за секунда някой да оспорва "революцията в диагностиката". И тъй като обещах да бъде накратко - в крайна сметка се оказва, че всичко е лъжа. Технологията, която Theranos твърди че създава и развива, всъщност никога не е съществувала. Повечето лабораторно отчетени  тестове са били неуспешни, а останалите - фалшифицирани чрез изследвания от истински лаборатории, за резултатите от които се е изпозлвало нормалното количество кръв. От визионер и иноватор, Елизабет Холмс се превръща в доказан измамник. Делата, заведени от инвеститори и бивши служители вече продължават четвърта година, а Forbes излизат с публично извинение за избора им именно Елизабет Холмс да оглави класацията за 400-те най-успешни личности в Америка. Най-лошото, разбира се, е че стотици съвестни служители и отлични професионалисти губят работата си, а опита им в Theranos не бива зачитан като предимство никъде другаде.

Докато проследявах историята й се замислих колко е привично за хората да се преструваме на някой друг. Леко полирана и изваяна версия на нас самите. И с каква лекота имаме склонността да представяме нещата не точно такива, каквито са, а като една по-добра версия на реалността. Нека да не се заблуждаваме и лъжем - на всички ни се е случвало да го правим в една или друга степен. Да, може да не е било за нещо огромно - като мултимилиардна компания, както в случая на Theranos и Елизабет Холмс, а за нещо битово и не толкова значително в дългосрочен план.  Това, разбира се, не ни прави лоши хора! Обяснявам си го с вроденото човешко желание да бъдем харесвани и приемани. Много често си мислим, че това което сме, не е достатъчно. А то е! В лошите си дни е трудно да го повярваме, но е!

От много време отлагам нещо, защото все си мисля, че не е кой знае какво, че не си заслужава, че няма да се хареса. Само че в един момент си казах... да бе, ама поне това нещо съм аз. В него няма и капка фалш и е едно от малкото неща, за които съм била абсолютно сигурна от самото начало. А това трябва да значи нещо, нали така? 

Затова най-после събрах смелост и доверих идеята си на човекът, който ще ми помогне по пътя на реализирането й. И вече сме в ход! Нямам търпение да ви разкажа повече! За сега само ще споделя, че става въпрос за нещо, което ще ви помогне да се забавлявате, опознавате и предизвиквате. Нещо, което се роди като идея под душа още в началото на годината. Тогава, под душа, едва не си изкълчих глезена от бързане да изляза и да запиша всичко преди да го забравя, а после дълги вечери обмислях, пренаписвах, препрочитах, имах блокажи, зарязвах го на моменти и после пак се връщах, за да обмислям, пренаписвам и препрочитам отново. И в момента все още не съм сигурна, че това, което имам днес, ще бъде финалният вариант, но съм сигурна, че съм на правия път. Стискайте палци, защото както обикновено, съм хванала по няколко дини под всяка мишница :D

А освен това е лято! Наслаждавам се на летните heat waves с този жесток шах! Може да не се научих да го играя, но определено ми харесва да го нося. :)



Обич, 
Преси! 

3 comments:

  1. Здравейте дами и господа, Нуждаете се от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

    Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите вашия проект? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор веднага.

    Ние сме компания за цялостно финансово обслужване и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

    Ето няколко причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
    * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
    * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да заемете.
    * Бързо директно финансиране - Получете заема си в рамките на 24 часа след одобрение.
    * Гъвкава лихва - Достъпна лихва от 3%.
    * Високи проценти на одобрение - имате 99,9% шанс да получите заема
    * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за период от 1 до 30 години.
    * Просто онлайн приложение.
    * Персонализирано ръководство и опит.
    * Без скрити такси

    Не пропускайте възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем със заем, защото сме помогнали на множество лица и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят.

    За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашата заявка за заем чрез
    Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. С пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

    ReplyDelete

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava