Tuesday, July 3, 2018

8 урока от детската градина за щастлив живот


Не знам дали знаете но майка ми е детска учителка. 
Благодарение на това от нея съм научила много ценни уроци. Като тук дори нямам предвид модните такива. (Всеки знае, че не са никак малко :D) А по-скоро онези уроци, които остават в съзнанието ти до живот и просто си ги знаеш... без да осъзнаваш защо.
Съвсем в края на това лято... живот и здраве, ще стана леля за четвърти път! Четвърти!!! За първи път се сдобих с тази важна и отговорна титла, когато бях на 2 годинки и на бял свят се появи Йоан. С него израснахме повече като брат и сестра, но от тогава знам, че племенниците ми са най-любимите ми същества на света! И нямам търпение да гушна Номер 4 и да видя как расте, радвайки се на живота, така както само моето семейство може да го/я научи! Между другото, изумително е да наблюдаваш как едно дете расте - как съзнанието и впечатленията му се развиват, как попива света около себе си.
Та, мислейки за това, си спомням, че скоро с майка ми си говорихме за онези първи и най-важни уроци, които научаваме още в детската градина, но в забързания темп на живота много често забравяме. А всъщност в тях се крие толкова много житейска мъдрост! Как е възможно изобщо да не го осъзнаваме!? Или просто с всяка изминала година слагаме по още един товар на плещите и ума си, който ангажира съзнанието ни и избутва тези скъпи спомени някъде далеч от мислите ни? И все пак - ако само се върнем към някои от тях, то бихме открили решенията на толкова много проблеми, които сега ни се струват плашещи и непреодолими.

Затова днес реших да припомня не само на себе си, но и на вас тези първи уроци, към които е хубаво понякога да се връщаме. И нямам търпение да ги разкажа и на новата радост в семейството ни, която очаквам да срещна с огромно нетърпение! :)

1. Споделяй всичко. В детската градина играчките са обши, а това ни учи на най-важното - да споделяме. Никоя игра не е толкова забавна, ако не е споделена. Днес забравяме това. Обграждаме се с високи стени и започваме да убеждаваме себе си, че ако нещо сме постигнали сами, то трябва да принадлежи само и единствено на нас. А после се чудим защо живота е безцветен и скучен, когато всъщност е просто самотен.

2. Играй честно. Не се опитвай да спечелиш с измама. В живота не винаги ще се отдават поводи да шмекеруваш (знаете ли я тази дума?) Представете си какво бихме постигнали, ако вместо да търсим начини да измамим, насочим креативността си в посока решаване на проблема или достигане на целите си? Измамата винаги проличава. 

3. Дръжте се за ръце. Когато пресичате улицата, когато вървите в редица, когато играете, когато прескачате трапове. Спомняйте си колко е хубаво да споделяш с някого и да му се доверяваш. Двама никога няма да бъдете изгубени. Ще се пазите един друг и винаги ще имате упора.

4. Вярвай в чудеса. Така както в детските очи кукленият театър оживява, така както приказките се превръщат в сънища, така както тебеширените линии са най-важното футболно игрище... просто вярвай в чудеса. Всеки нов ден е чудо! С времето просто забравяме да си го спомняме.

5. Извини се, когато си сгрешил. Не се оправдавай и не търси начини да се измъкнеш - учителката вече е видяла всичко. Преглътни егото си и признай грешката си - така се става силен човек.

6. Бъди любопитен. Питай за всичко, за всеки и навсякъде. Не оставяй равнодушен към света. Не гледай с пренебрежение на нещата, които не разбираш, а научи за тях - там може да те очакват нови светове.

7. Бъди толерантен към различните. Не изключвай никой от играта и не го обиждай, защото не е като теб. Опитай се да го разбереш, уважи това, което е - утре ти може да си от неговата страна.

А вие бихте ли добавили нещо?

 Знам, че това не е най-традиционният пост, но мисля, че е хубаво от време на време да си припомняме истински важните неща. Всяка една ситуация и всяка трудност имат своето лесно решение, но понякога отговорът може да се крие там, където изобщо не сме се сетили да потърсим. Някои от тези ценни уроци, които може да чуеш мама да припомня много често, без дори сама да го осъзнава, много са ми помогнали в различни моменти. Надявам се, че ще помогнат и на вас или на някого, когото обичате :)

Follow Games of Fashion:
FACEBOOK // INSTAGRAM


1 comment:

  1. Hi, u r looking awesome... Pls check out this https://youtu.be/zhXKmmAVYis

    ReplyDelete

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava