Monday, March 27, 2017

Даване/Продаване/Даряване/Рециклиране - системата на един бивш вещоман



Ето един ъпдейт от мен! Скоро (относително) ми предстои местене в ново жилище. От известно време съм започнала да си прочиствам живота. Изхвърлям всякакви неща! Искам да се усещам лека! И когато дойде времето просто да си хвана нещата и да се преместя на ново място/ да се впусна в ново изживяване, просто да го направя, без да ми отнема много време и без да има прекалено много, което да ме задържа.
Трябва да ви призная нещо - до този момент бях един вид вещоман. Събирам всякакви неща, които силно вярвам, че имат някаква специална сантиментална стойност за мен, но всъщност те само събират прах и много често дори не ги поглеждам за повече от няколко секунди. Нещо повече, смятах хората, които изхвърлят на пръв поглед ценни неща за луди.... но те не са! Точно обратното! Съвсем прави са. Освобождаването е освежаващо! В последно време изнесох над 24 торби от апартамента, пълни до горе с вещи, стари листи, списания, листовки, празни бутилки от парфюм, козметика с минал срок на годност, остарели бижута, стари пижами, възглавници, плюшени игрчки и т.н. и т.н.
Разбира се, дойде време и на дрехите. Все още не съм готова с всичко, но предстои масово Даване/Продаване/Даряване/Рециклиране.
В тази връзка си създадох система, която бих ви препоръчала.
Ето как действа:

Отваряте гардероба си и с няколко замаха изваждате всичко! Започвате да сортирате дрехите на следния принцип. Ако е изминал ЦЯЛ един сезон, в който вие НЕ сте облекли повече от веднъж дадената дреха, махате я! 
Тоест, ако аз имам лятна рокля, която миналото лято съм подминавала всеки ден и не съм облякла нито веднъж - отделям я в категория - за даване/продаване/даряване/рециклиране. Не се подвеждайте с "Ама тази блузка ми напомня на пътуванвето ми до Рим...", "Ама тази тюлена пачка я купих само за 5 лева...", "Ама това яке беше модерно..." За спомени има снимки! Ако една дреха прекара в гардероба ви повече от един сезон, без да бъде извадена, то тя очевидно не е толкова ценна за вас, колкото може да бъде за някой друг :)
П.С. В графата „неща, които могат да ме разубедят да се освободя“ слагам и: „Само още 4 килограма надолу и ще мога да нося тези дънки!“... I am sorry to brake it to you, но ако си повтаряте това изречение вече повече от година, то едва ли ще се случи.

Веднъж щом селектирате по този начин двете купчини, прибирате обратно в гардероба тази, в която са дрехите/аксесоарите/обувките, които СТЕ носили и ЩЕ носите.

*Всички артикули са качени в Shedd. Може да ги откриете с хаштаг #gamesoffashion

Как процедирате с купчината за Даване/Продаване/Даряване/Рециклиране?

Подаряване
За тази категория са само дрехите, които са добре запазени и в чудесно състояние! Нали знаете онази приятелка, която винаги харесва чантите ви, направила ви е комплимент за сакото/полата/роклята и т.н? Да! Тя! Обяснете й, че правите прочистване на гардероба и понеже знаете, че се кефи на еди-коя-си блузка, дали пък не би искала да й я подарите. В това няма нищо лошо! Ние, жените си разменяме мъже дрехи от началото на света... защо да спираме сега? :D
Тук обаче е важно да поясня нещо! Това че вие се прочиствате от ненужните дрехи и аксесоари НЕ означава, че трябва да превърнете някой друг в плюшкин... Подарете й ги само ако и двете сте сигурни, че тя действително ще ги носи, а не ги взима просто ей така... да си ги има.

Продаване
Продаването на дрехи и аксесоари, които са в отлично състояние, но просто вече не ви носят същата радост, когато си обличате, е чудесен начин да съберете малко средства за обновяване на гардероба според новия сезон. За целта има хиляди сайтове и приложения! Единствено трябва да се уверите на 100%, че въпросната дреха е запазена и без забележки. Никой не иска неприятни изненади... А и не забравяйте да се въоръжите с търпение! Понякога комуникацията с хората през приложение (а не face to face) може да бъде предизвикателство и не е изключено да се започне с едно изпращане с опция преглед/тест, връщане, препращане, запращане, обяснения по телефона и т.н... Но е за добро! Най-малкото - ще откриете нови приятели в лицето на служителите от Еконт :D 
(Вики и Крис, ако четете това - да, за вас става въпрос!) 
При продаването на вещи го има момента, в който минават месеци наред, в които не сте успели да продадете даден артикул. През цялото това време, list-натите неща продължават да си стоят при вас вкъщи. И тъй като не искам това, аз си създадох лимит. Ако два месеца след публикуването на дадена обява все още не съм успяла да се освободя от дрехата, тя отива за дарение :)
P.S. Ако се интересувате от нещо в гардероба ми, в Shedd може да намерите някои мои дрехи и аксесоари с таг #gamesoffashion


 *Всички артикули са качени в Shedd. Може да ги откриете с хаштаг #gamesoffashion

Даряване
Обикновено отделям за даряване добре запазени и практични дрехи. Всички места, на които могат да бъдат направени дарения, предупреждават, че на хората в нужда им трябват уютни и удобни дрехи, а не къси потничета, рокли с пайети или протъркани дънки с дупки на коленете. За тази категория са перфектни пуловери, блузи от устойчиви материи, здрави панталони и дънки и т.н. А ако се чудите къде точно да ги занесете, от БЧК са разработили доста добра система за улеснение на всеки, който желае да помогне. Само трябва да се уговорите за определен час и те ще дойдат до дома ви, за да вземат приготвения багаж.

Рециклиране
В тази категория попада, разбира се, всичко което не е влязло в никоя от горните три. Дрехи с дефекти - скъсани ципове, копчета, разпрани шефове, дупчици, нещата които никой не е пожелал. Аз винаги нося дрехите за рециклиране в HM (основно, защото живея близо до Serdika Center), но ако се поинтересувате, съм сигурна, че ще откриете и други места.




И така! В това отношение вярвам, че променям живота си към по-добро. Макар и да имам още доста работа... 
Предметите ни задържат на едно място. Създават илюзията, че сме защитени и че не трябва да мърдаме от комфортната си зона. Моят съвет е просто да не се привързвате към тях. Ако започнете да го правите, ще ви остане прекалено малко място за хората. А трябва да бъде обратното! :)

Ще се радвам да разбера дали моята Даване/Продаване/Даряване/Рециклиране система ви допада :) И бихте ли допълнили нещо? А каква е вашата? :)
Пожелавам ви една успешна as fuck седмица!

Follow Games of Fashion on:

3 comments:

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava