Tuesday, June 26, 2018

Малта, на която обещахме да се върнем!


Защо Малта? Защо където и да е?
Малта звучеше интересно, вълнуващо, релаксиращо, красиво и обещаващо. И се оказа всички тези неща! И повече!
Купихме билетите 2 месеца преди да заминем, половин месец по-късно букнахме и Airbnb и за цялото това време така и не си мръднахме пръста, за да прочетем малко повече за острова, на който отивахме. Непрестанно ми се струваше, че има ужасно много време до тогава, докато не се оказа, че е уикендът след една от най-натоварените работни седмици. Между другото, основната ни цел беше нужно бягство от ежедневието с цел релакс и презареждане на батериите. Защото нищо не отваря хоризонтите и креативността ти така както новите преживявания! Не мислиш ли?
10 минути преди стюардесата да даде знак да включим Airplane mode-а на мобилните си устройства, защото предстои да излетим от летище София,  написах "Malta" в Google и прочетох каквото можах - набелязах основните места, които задължително трябва да посетим и... разбира се - плажовете! Най-красива част от Малта!

С кацането там обаче се оказа, че това пътуване просто ни е тръгнало на късмет! От евтините билети, перфектната локация за отсядане на острова и хващането на правилния транспорт, който да ни откара на 5 минути от нея... до още една изненада. Да живее Instagram! Защото ако не бяха сторитата, които качих още в момента, в който кацнахме в Малта, един от най-любимите ми приятели от детството никога нямаше да разбере, че сме отседнали на 10 минути разстояние с кола от него. А аз никога нямаше да се сетя, че той живее от 2 години в Малта! Не е ли това късмет? Точно в страната, за която моята принципно педантична природа е изпуснала да ме подготви, откриваме най-добрия местен гид, който като бонус - беше почивка точно през дните на нашия престой и който не съм виждала от почти 4 години. Имахме мноооого за наваксване.

Буквално първата снимка, която направихме в Малта :) Пристанището в Слима, на 5 минути от нашето Airbnb.

Първо впечатление от Малта? Ужасно е горещо! Точно както обичам най-много! 
Второ впечатление? Градският транспорт е ужасно нелогичен. Наистина... ако 280 ти се струва зле, то трябва да видиш начина, по който около една и съща сграда има 3 спирки и автобуса спира на всяка една от тях! Ако сте предвидили маршрут, който се минава за час по принцип, подгответе се за поне два часа лашкане по тесните улички.
Не че това ни развали настроението! Настанихме се в Слима и още същата вечер се видяхме с моя приятел Пламен и отидохме към страхотно парти на плажа, което всъщност трябваше да бъде барбекю, ако имаше отворени магазини, от които да купим месо :D


Следващият ден посвестихме на туристически занимания! Още сутринта хванахме ферибота към красивата столица на Малта - Валета. Регионът е прекрасен! Валета кипи от живот и винаги има какво да се прави, а всеки ъгъл привлича вниманието ти! Улиците са стръмни и тесни, но много живописни и на където и да тръгнеш - стигаш до морето. 

В Малта Световното първенство по футбол е от особено голямо значение. От 14.00 часа нататък, рядко може да откриеш заведение, в което не излъчват мача или свободна маса. Във Валета имаше много улици, на които хората просто се бяха насядали по стълбите, за да гледат заедно. 

След Валета се запътихме към Мдина - старата столица на Малта. За мен това ще си остане едно от най-впечатляващите места. Мдина е крепостен град и изглежда точно така, както е изглеждал някога. Уличките са много тесни и макар, че е водеща забележителност в Малта, има много хора, които си живеят в жилищата в него. 

Пламен, който беше най-добрия гид и ни показа много готини места и ние сме му безкрайно благодарни :)

Следващите два дни посветихме на безвремието. Да се потопиш в лазурните води на някои от най-красивите морски пейзажи е задължително! Ако планираш пътуване до там, задължително си остави време за релакс сред красивите сини ширини. За малтийците всичко, което се докосва до морето е плаж. Липсват им дългите пясъчни ивици, с които ние сме свикнали, но това по никакъв начин не им пречи да изпъват хавлиите си върху неравните скали или да скачат от пристанищната ивица направо в морето. На много места по крайбрежието може да се видят изсечени в скалите или допълнително монтирани метални стълбички, пригодени за улеснение при излизане от водата. 
Безспорно най-красивото място обаче е Синята лагуна на остров Комино. Мястото е толкова живописно, че на моменти трябва да премигваш само и само да се увериш, че действително си там. За да стигнеш до лагуната, единственият начин е по вода. Тоест - да наемеш частна лодка, което си представям, че е доста скъпо удоволствие, или да си запазиш място на една от екскурзиите с корабчета до там. Малък недостатък е, че лагуната става доста пренаселена с туристи, от корабите се чува силна музика, а плажът става претъпкан. Ние обаче намерихме начин да се насладим на красотата й на спокойствие. Ако повървиш до върха на остров Комино ще откриеш път надолу към страничната част на лагуната. Там те очаква красив плаж с интересни скални образувания, тюркоазена вода, естествени басейнчета и сравнително равни скали. На този плаж бяхме не повече от двайсетина души, което беше перфектно, в сравнение с около 2000-те от другата страна на лагуната. Яко, нали? :) Част от сърцето ми остана там завинаги.


Още едно място, което бих препоръчала просто ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е Popeye's Village. Или иначе казано - мястото, където в сниман игралният филм "Попай моряка". Да, вярно е, че филмът никога не става огромния успех, който всички очакват да бъде, но за заснемането му е построено цветно малко селце в един от заливите на Малта, което днес е превърнато в забележителност. Мястото е наистина много интересно. Всяка една къщичка има някаква роля във филма (пощата, пожарната, магазинът за играчки, винарната и т.н.) и е отворена за посещение. Има ресторант с много вкусна храна, кино салон, където може да гледате филма, ако все още не сте, бар, игри и... най-вече - разкошен залив, изцяло на разположение на посетителите. За щастие, денят в който го посетихме, беше четвъртък и не беше толкова пренаселено, затова успяхме да се насладим изцяло, преди да поемем към залеза на Sunny Bay - един от малкото плажове с пясък в Малта. 


Нещата, които ни направиха впечатление в следствие на цялото това пътуване и срещи както с местни хора, така и с чужденци, беше колко приветливи са всички. Хората са настроени изключително положително към теб, готови са да ти помогнат, да те опознаят и да ти разкажат собствената си история. Интересни са. Но и мястото, на което живеят е интересно. Дори и да е възможно да го забравяш на моменти, когато си там, Малта е държава-остров, който е около 2/3-ти от София и в който буквално денонощно кипи живот и сякаш няколко култури живеят в баланс. Определено е преживяване, което бих препоръчала на всеки!


И ако от всичко това оставаш с впечатлението, че това е раят на земята, то Малта определено има и някои негативни страни. Като например фактът, че изхвърлят боклука си на улицата!? Има определени часове и дни, в които се изхвърля определен тип боклук. Например, понеделник - хартия, вторник - битов отпадък, сряда - стъкло и т.н. Но с наличието на толкова много туристи, тези правила не се спазват винаги, а боклукчийските коли не успяват да минат навсякъде. Направи ни впечатление, че някои купчини от торби прекараха 3-4 дни на местата, където бяха оставени. Респективно, това води до наличие на хлебарки из града и в сградите, както и на много бездомни котки, които разпиляват боклука от пликовете. 

И тъй като, както споменах, ние далеч не бяхме най-подготвените пътници, давам няколко бързи tips, които да имаш предвид, в случай, че се запътиш към Малта :)
1. Движението е обърнато и волана на превозните средства е от дясно - хубаво е да го имаш предвид, в случай, че планираш да наемеш кола. 
2. В тази връзка - увери се, че не чакаш автобуса в обратната посока на тази, за която ти трябва. 
3. Контактите им са Type G - като тези във Великобритания, Сингапур и Ирландия. Бих препоръчала да си вземеш адаптер, защото не навсякъде има. Ние случихме на такъв в Airbnb-то.
4. Градският транспорт е доста бавен, не особено редовен и обикаля много. Затова предвиди повече време по пътя за настаняването си или обратно за летището. 
5. Много малко жилища имат климатик и през лятото е непоносима жега - увери се, че ще си запазиш такова с климатик.
6. Водата от чешмата не става за пиене или готвене. 
7. Заради влагата и силното слънце се изгаря много бързо - затова задължително излизай само със слънцезащитен крем.
8. Ако не умееш да плуваш - трябва много да внимаваш. В редките случаи, в които плажа има някакъв преход от по-плитко към по-дълбоко той е много внезапен. Но на повечето места дори не знаеш колко точно е дълбоко.


И най-вече - не забравяй важността на добрата компания за всяко пътешествие! Това е 50% от забавлението! Моята беше Тоничка и макар да ни беше първото пътуване заедно, определено ще повторим! :)


Надявам се публикацията да е била интересна, вдъхновяваща и полезна! Ще се радвам да разбера твоите впечатления от Малта, ако имаш такива. А ако не - дали би я посетил и дали има място със същия vibe, който би препоръчал? :)

Follow Games of Fashion on:


4 comments:

Thank you for visiting!
Your comments make my day brighter :)

-Preslava